Feestelijke expositie ter ere van 30 jaar VrijePrachtSchilders

De leden leven er al een tijdje naartoe: de expositie ter ere van het 30-jarig jubileum van de Vrije Prachtschilders. Op zondagmiddag 20 november vindt van 13.00 tot 17.00 uur de expositie plaats in De Pracht. Hier zal werk uit afgelopen jaren te zien zijn. Een mooie gelegenheid om terug te blikken met leden Ko Kivits en Ad Groenen.

Ko vertelt: “De club is opgericht in juni 1992 door Fred Stroeken en Thijs Jongetjes, die al met losse groepjes aan het schilderen waren. De naam werd ontleed aan de accommodatie waar geschilderd wordt, namelijk Ontmoetingscentrum De Pracht. Momenteel bestaat de groep uit een bont gezelschap van amateurschilders. Enkelen zijn geschoold aan de kunstacademies in Neerpelt en Arendonk. Hierdoor bestaan er voor elke vorm van schilderen specialisten waar we dankbaar gebruik van maken. De technieken die worden gebruikt zijn aquarel, olieverf, acryl, pastel, tekenen en gemengde technieken.” Bij de expositie zijn dan ook niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen te zien.

Groei in loop der jaren
Voor deze expositie heeft ieder lid van de groep, momenteel bestaande uit 10 leden, een eigen werk gemaakt van een vogel. Ad licht toe: “Dit doen we geheel naar eigen idee, dus verwacht veel variatie.” Ook is te zien hoe sommige leden zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. De ongeveer 70 werken worden tentoongesteld, waarvan ongeveer 20 in de gemeenschappelijke ruimte en 50 in de grote zaal, het decor van de wekelijkse schildersessies op woensdagmiddag. Een deel van de tentoonstelling blijft ook na de zondag te zien in de gemeenschappelijke ruimte van De Pracht.

Andere exposities
Dit is zeker niet de eerste expositie in het bestaan. De club organiseert bij elk lustrum een tentoonstelling in De Pracht. Sommige leden exposeerden ook in bijvoorbeeld het kerkje in Westelbeers, in de bibliotheek in Veldhoven en de residentie van het Petruspark. Ook zijn er op verzoek van De Pracht voor de Halloweenviering door lid Nelly Hoens 12 gruwelijke schilderijen in het thema gemaakt. Deze worden jaarlijks gebruikt bij de Halloweentocht in en rond het gebouw. In de Pracht is ook doorlopend een beperkt aantal schilderijen te zien van leden. Dat maakt het extra waardevol. Bovendien verkopen sommige leden ook nog schilderijen, maar dat is niet het belangrijkste doel van de groep. Gezelligheid staat voorop.

Uitstapjes
Tijdens het schilderen gaat ieder zijn eigen gang met de techniek die hij of zijn het liefst gebruikt. Al vanaf dat aan een schilderij wordt begonnen kijken we bij elkaar mee en wisselen suggesties en tips uit, zodoende leren we van elkaar. Het “Vrije” in de naam slaat op de wijze waarop leden met elkaar omgaan en op de vrijheid in het schilderen. De groep is naast de wekelijkse schildermiddagen ook actief, voorheen met meerdaagse reisjes naar o.a. Parijs, Londen, Hamburg en Oostenrijk. Op dit moment bijvoorbeeld een bezoek aan een museum of schilderen buiten in de natuur. Dit hoopt de groep nog jaren voort te zetten, want de creativiteit bloeit nog volop.

Nieuwe leden
Het belangrijkste doel van de expositie is om mensen te inspireren om ook het tekenen en schilderen als hobby te gaan beoefenen en hen kennis te laten maken met de club. Er is nog plaats voor enkele leden. Om lid te worden van onze club is geen kennis of ervaring vereist, de meeste leden van onze club zijn zo begonnen en hebben hun vaardigheden op de club ontwikkeld. Ad vertelt: “Wij willen graag ieder die interesse heeft uitnodigen de expositie te bezoeken. En spreek ons gerust aan voor geheel vrijblijvende informatie.”

De expositie op 20 november is gratis te bezoeken.

Meer informatie: Ad Groenen, groenen.am@ziggo.nl of bel 06 54760054.